Kebab - Miramar Kebab

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Kebab

Kebab servis
Döner (zkratka z Dönerkebap) z turečtiny (dönmek, sis kebabi) v překladu točivý grilovaný maso je tradičním pokrmem Turků a ve světě velice oblíbenou pochotkou u většiny fast foodů. Tradice kebabu sahá až do 18.stoleti, kdy původní složení bylo skopové nebo jehněčí maso. Evropská verze tak kromě zmiňovaných druhů zahrnuje i kebab z kuřecího, krutího, telecího ale i hovězího masa. Turci jsou muslimové tudíž nikdy nehledejte kebab z vepřového masa, v Řecku určitě ano, ale to je jiná kapitola.
Podávání v tzv. Chlebovitých plackách (Pide) v turečtině (ekmek arasi döner) neni tak starý. Datuje se kolem roku 1960 a jeho původní složení tak kromě masa obsahovalo i hranolky, kyselé okurky, zelenou papriku a rajčatovou šťávu. Až roku 1970 a to od emigrantů žijících v Německu přišel na svět kebab jak ho známe dnes naplňen okurkami, rajčaty, ledovým salátem, cibulí, červeným zelím a samozřejmě doplňen o dresinky s majonézou či jogurtem.


Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky